تاریخچه الکسا

قبلا بارها اشاره کرده‌ایم که دستیابی به بالاترین نتایج جستجوی گوگل به تلاش بسیاری برای بهینه سازی سایت و سئو بستگی دارد. در این مسیر ابزارها و  روش‌های مختلفی وجود دارند که شما را در رساندن سایتتان به اهداف مورد نظر یاری خواهند کرد. همچنین سنجش میزان موفقیت شما در عملکرد بهینه سازی سایت به تحلیل و بررسی نیاز دارد و وجود آمار و ارقامی که بتواند عملکرد شما را نسبت به سایر رقیبانتان بسنجد، موضوع بسیار مهمی است. رتبه الکسا دقیقا آن آماری است که می‌تواند شما را نسبت به رقبایتان رتبه بندی کند. برای آشنایی بیشتر با الکسا و اهمیت آن با این مقاله سیماساز همراه باشید.

الکسا چیست؟ تاریخچه

سیستم رتبه بندی الکسا در سال 1996 یعنی پیش از تأسیس گوگل، توسط بروس گیلیات و بروستر کیل بنیان گذاری شد. سه سال بعد آلکسا به آمازون منتقل شد و شرکت آمازون به طور کامل الکسا را با عنوان alexa internet خریداری کرد. هدف اولیه alexa، ارزیابی سایت‌ها و سپس آرشیو آن‌ها برای رتبه بندی آن‌ها بود.
شرکت الکسا پس از فراز و نشیب‌های فراوان کار تحلیل وب سایت‌ها و ارائه آمار و ارقام مربوط به آن‌ها را در پیش گرفت و تاکنون هم به ارائه این اطلاعات و البته سرویس‌هایی چون تحلیل سایت، تحلیل سئو، تحقیق کلمات کلیدی و آمار تحلیل رقبا را ارائه می‌کند که البته در نسخه رایگان آن، غیر فعال است. در حقیقت الکسا با اضافه کردن گزینه‌های بیشتر آماری و تحلیلی به امکانات خود و اضافه کردن نسخه پرو، اقدام به فروش آمار تحلیلی و کسب درآمد  از این طریق کرد.

آیا الکسا در بهبود سایت تأثیر دارد؟

بهینه سازی سایت با الکسا

برای پاسخ به این سوال ابتدا لازم است با نحوه عملکرد الکسا و فاکتورهایی که برای رتبه بندی سایت‌ها در آلکسا در نظر گرفته می‌شود، آشنا شوید.
براساس اعلام رسمی وب سایت alexa، این رتبه با استفاده از ترکیبی از میانگین بازدید کنندگان منحصر به فرد روزانه به سایت و تعداد بازدید صفحه در سایت، طی 3 ماه گذشته محاسبه می‌شود. 

الگوریتم رتبه بندی الکسا، یک سایت را بررسی می‌کند و تعداد بازدیدها را محاسبه می‌کند. اگر یک کاربر بیش از یک بار در همان روز به یک وب سایت مراجعه کند، الکسا آن را تنها یک بازدید حساب می‌کند. بنابراین با توجه به اعلام الکسا می‌توان این طور برداشت کرد که دو فاکتور برای سنجش و رتبه بندی یک سایت در نظر گرفته می‌شود:

  • بازدید کنندگان یونیک (یکتا) سایت: ترافیک یا همان تعداد کاربران الکسا که در یک روز به یک سایت مراجعه می‌کنند.
  • میانگین بازدیدهای صفحه: تعداد دفعاتی که یک صفحه یا URL خاص توسط کاربران Alexa مشاهده می‌شود.

به این ترتیب، سایتی با بالاترین ترکیب تعداد بازدیدکنندگان و بازدیدهای بی‌نظیر از صفحه، در رتبه شماره یک قرار می‌گیرد.

نکته! شاید برایتان جالب باشد که گوگل به عنوان سایتی با بیشترین بازدید کننده صاحب رتبه اول الکسا است.

Alexa

بگذارید با یک مثال ساده‌تر برایتان توضیح دهم. فرض کنید شما صاحب سایت X هستید. کاربر A در یک روز  5 بار به سایت شما سر می‌زند، الکسا در محاسبه تعداد بازدیدها تنها یک بازدید به ازای کاربر A در نظر می‌گیرد. همچنین در محاسبه تعداد کاربران، این کاربر را تنها یک کاربر حساب خواهد کرد.

تا اینجا متوجه شدیم که alexa از چه فاکتورهایی برای سنجش سایت‌ها و رتبه دهی به آن‌ها استفاده می‌کند. اما احتمالا این سوال برایتان پیش آمده است که این اطلاعات از چه طریقی به الکسا خواهد رسید؟
در گذشته alexa تنها قادر بود اطلاعات را از سایت‌هایی به دست آورد که افزونه آن را بر روی مرورگر خود نصب کرده باشند و به اصطلاح به آلکسا معرفی شده باشند. اما این روش اطلاعات و آمار دقیقی برای رتبه بندی سایت‌ها نبود و تنها سایت‌ها را از میان کاربران آلکسا رتبه بندی می‌کرد. به هر حال سایت‌های زیادی نبودند که سر و کار زیادی با الکسا داشته باشند و احتمالا یک سایت فروش آنلاین کتاب احتمالا اطلاعی از رتبه دهی الکسا نداشته، چه برسد به این که به فکر نصب افزونه و سر زدن به سایت الکسا را داشته باشد!
بنابراین الکسا تلاش کرد برای جامع‌تر کردن آمار و ارقامش و همچنین رتبه بندی دقیق‌تر سایت‌ها از روش‌های دیگری اقدام به جمع آوری آمار سایت‌ها کند. به این ترتیب از داده‌های شخص ثالث یا همان Third-party کمک گرفت تا بتواند به مرور در بستر وب اطلاعات را به کمک سایر افزونه‌ها و اسکریپت‌ها و فعالیت در برخی سایت‌ها به دست آورد.

حال به سراغ سوال اصلی می‌رویم، الکسا چه تأثیری در سئو سایت یا بهبود رتبه سایت دارد؟

کلمات کلیدی در الکسا

الکسا به شما یک رتبه کشوری و یک رتبه جهانی نشان می‌دهد که مانند رتبه کنکور عمل می‌کند. یعنی هرچه کمتر باشد وضعیت سایت شما در مقایسه با سایت‌های رقیبتان در وضعیت مناسب‌تری به سر می‌برد. این رتبه با توجه به این که شما را نسبت به رقبایتان می‌سنجد و در یک بازه زمانی محاسبه می‌شود، می‌تواند به عنوان یک آمار تقریبی برای سنجش پیشرفت سایت استفاده شود.

نکته! رتبه الکسا هر روز برای سایت‌ها به روز رسانی می‌شود اما لازم است بدانید این رتبه از محاسبه میانگین فاکتورهای مورد نظر الکسا در 3 ماه گذشته به دست می‌آید.

در حقیقت هرچند الکسا تمام تلاش خود را می‌کند که یک آمار دقیق از رتبه سایت شما به دست آورد اما باز هم عواملی وجود دارد که دقت آن را گاهی با خطا مواجه می‌کند. بنابراین شما برای این که بتوانید پیشرفت سایتتان را نسبت به رقیبانتان بسنجید می‌توانید از رتبه الکسا استفاده کنید. دقت کنید که گفتیم نسبت به رقیبان! یعنی لزوما رتبه خوب سایت شما در آلکسا که برای مثال در زمینه گردشگری فعالیت می‌کنید به معنی برتری آن نسبت به سایتی با رتبه پایین‌تر (رقم بزرگتر) که در زمینه دیجیتال مارکتینگ فعالیت می‌کند، نیست. پس می‌توان گفت الکسا یک ابزار تحلیلی سایت نسبت به سایت‌های رقیب است.
بنابراین آمار الکسا نسبت به آمار دقیق گوگل آنالیتیکس کمتر قابل اعتماد است.

چگونه رتبه الکسا را ببینیم؟

رتبه الکسا

برای دیدن رتبه الکسا کافی است به سایت الکسا و به نشانی https://www.alexa.com/siteinfo مراجعه کنید و آدرس سایت خود را در کادر آن وارد کنید. سپس می‌توانید رتبه جهانی و کشوری سایت خود و موارد تحلیلی دیگری از سایت را ببینید. روش ساده‌تر آن است که افزونه الکسا را بر روی مرورگر خود نصب کنید. سپس وارد آدرس سایت خود شوید و بر روی آیکن alexa در نوار مرورگر کلیک کنید تا بلافاصله رتبه سایت را مشاهده کنید. 

ویژگی‌های الکسا و ابزار الکسا

کاربرد الکسا

وقتی شما آدرس سایتتان را در الکسا وارد می‌کنید می‌توانید آمار مختلفی را ببینید که البته بیشتر آن‌ها در نسخه پولی آن فعال هستند. بنابراین اگر می‌خواهید یک اکانت الکسا تهیه کنید، لازم است بدانید که چه امکاناتی به شما ارائه خواهد شد.

  • 1) سایت‌های مشابه سایت شما: در حقیقت در این بخش سایت‌های رقیب به شما نشان داده خواهد شد.
  • 2) کلمات کلیدی فرصت: کلمات کلیدی که ارزش کار کردن بر روی آن‌ها برای سایت شما دارند و با کار بر روی آن‌ها در بخش سئو سایتتان می‌توانید رتبه سایتتان را افزایش دهید، در این بخش نمایان خواهند شد.
  • 3) معیارهای مقایسه‌ای برای تجزیه و تحلیل رقابتی: برای این که بتوانید رقیبانتان را تحلیل کنید، به آمارهای مقایسه‌ای معیارهایی از سایت خودتان با سایت رقیب نیاز خواهید داشت.
  • 4) زمان روزانه در سایت: میزان زمانی کاربران در سایت شما سپری می‌کنند.

آخرین نکته‌ای که سیماساز درباره alexa قصد یادآوری آن را دارد این است که بهبود رتبه الکسا گزینه مناسبی است و حتی گاهی به عنوان هدف بهینه‌سازی در استراتژی سئو در نظر گرفته می‌شود، اما لازم است به خاطر داشته باشید که این افزایش رتبه با کار مداوم بر روی سایت و سئو آن اتفاق می‌افتد. بنابراین لازم است برای بهبود رتبه الکسای سایت مداومت و صبر داشته باشید.
شما چه راه‌هایی برای بهبود رتبه الکسای سایت می‌شناسید؟

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

محدودیت زمانی مجاز به پایان رسید. لطفا کد امنیتی را دوباره تکمیل کنید.